לא רק גז: הישראלים שמפיקים חשמל מגלי ים
מאוד מדליות זהב. ישראל היא בין המדינות המובילות בעולם בתחום הקלינטק (טכנולוגיה נקיה), עם מאות חברות שפועלות בענף, ובשנת 2014 אף דורגה בראש מדד החדשנות הגלובלי של ענף הקלינטק העולמי.
“ישראל מדורגת בין הגבוהות בעולם בכל מה שקשור לתחום הקלינטק – אנרגיות מתחדשות, אנרגיה חכמה, ופתרונות אגירה של חום או חשמל”, מספר טל חדד, מנהל ענף הקלינטק במכון הייצוא. לדבריו, “בישראל יש כ-500 חברות בענף, כולל בתחום המים ובתחום האנרגיה. בשנת 2015 נעשו בתחום השקעות בסדר גודל של 200 מיליון דולר. יש התעוררות בנושא ההשקעות בתחום הקלינטק, והן הולכות ותופסות יותר נפח”.
“יש לנו עדיין דרך לעבור כדי להפוך למעצמה, אנחנו בסך הכל מדינה קטנה, אבל ישראל מאוד מענינת את המשקיעים בתחום. הענף גם קיבל גושפנקה אחרי ועידת האקלים בפריז, בתקווה שזה יתחבר עם החדשנות הישראלית ויסייע להפוך את החברות בתחום למסחריות”.
להפיק חשמל מהאוקינוסים
כדי להבין את גודל הפוטנציאל הקיים בענף, יצאנו להכיר שתי חברות שפיתחו טכנולוגיה, שכבר נמכרת בהצלחה בעולם. חברת אקו ווייב פאוור (Ecowave power), שהוקמה בשנת 2011, פיתחה טכנולוגיה ייחודית להפקת אנרגיה מגלי ים והמרתה לחשמל. הטכנולוגיה מאפשרת לייצר אנרגיה מתחדשת – במחירים תחרותיים.
כיום מפעילה החברה תחנת הדגמה בנמל יפו, המשמשת לצרכי מחקר ופיתוח. בשנת 2015 זכתה החברה בהכרה מטעם משרד התשתיות והמדענית הראשית של משרד האנרגיה, כמתקן חלוץ עם פוטנציאל רב.
אקו וייב פאוור גם פעילה מעבר לים: החברה הקימה תחנה מסחרית עבור ממשלת גיברלטר, כשלב ראשון בהסכם חתום ל-25 שנה למכירת חשמל. התחנה זכתה למימון מן האיחוד האירופי, לאחר תהליך בדיקה קפדני, ומטרתה היא לספק 15% מתצרוכת החשמל של גיברלטר. צנרת הפרויקטים העתידיים של החברה כוללת את אנגליה, סקוטלנד, גיברלטר, סין, קפריסין, צ’ילה ומקסיקו.
“גיברלטר היא מדינה קטנה יש לציין, 40 אלף תושבים, אבל עדיין זה סדר גודל מסחרי לחלוטין, וזה עולם אחר של מושגים מבחינה של טכנולוגיה ושל תפקיד שאנחנו לוקחים על עצמנו כחברה”, אמר ל-ynet אייל גיבשטיין, מנהל פיתוח עסקי באקו-וויב.